Soukka-sukunimen pohjana on asuinpaikan nimi Koivistolla

Elettiin vuotta 1772 kun Sipi Yrjönpoika Tuuli (1759–1803) muutti äitinsä Justiina Tanelintytär Tuulen kanssa Tiurinsaaren Partialan kylästä Piisaaren Soukansaareen. Soukansaarta nimitettiin myös pelkästään Soukaksi. Muuton syynä oli se, että hänen äitinsä leskeksi jäätyään solmi uuden avioliiton kylässä asuneen leski-isännän Matti Matinpojan kanssa. Asuinpaikan muuttumisen myötä myös suvun nimi vaihtui: Tuuli korvautui isäpuoli Matti Matinpojan sukunimellä Soukka.

Sipi Yrjönpoika avioitui Beata Matintytär Soukan (1769–1830) kanssa ja heidän lapsistaan Sipi Sipinpoika Soukka (1803–1881) syntyi noin kuukauden isänsä kuoleman jälkeen. Sipi Sipinpoika avioitui Judit Joosepintytär Tiltin (1814–1892) kanssa vuonna 1833. Lapsia syntyi kolme Gabriel 1835, Hermanni 1847 ja Tuomas 1851.

Tähän linkitetystä sukutaulukosta selviävät Sipi Sipinpojan jälkeläiset nykypäiviin asti. Tarkempia tietoja suvun vaiheista saa myös sivun yläosan navigaatiopalkin kohdasta Sukukirja, josta pääsee lataamaan Soukan suku Koivistolta -kirjan pdf-version.

Suvun nimi on vaihtunut ennenkin; suku oli nimittäin Joutsimies vuoteen 1708 asti. Silloin Risto Yrjönpoika Joutsimies otti nimekseen Tuuli sen tilan nimen mukaan, jota hänen äitinsä oli alkanut viljellä vuonna 1705. Tässä linkki kaavioon miten Joutsimiehestä tuli ensin Tuuli ja sitten lopulta Soukka.

Kylän nimi Soukansaari esiintyy henki- ja verorevisiokirjoissa jo 1700-luvulla (esim. 1727 Soukansari, 1732 Suokansarj). Kirkonkirjoihin se tulee vasta 1800-luvun alkupuolella, mitä ennen asuinpaikaksi merkitään lyhyesti Soukka (Soukais 1741, Souckas 1743, Souka 1764, Soucka 1784 ja 1801). Eräässä vanhassa Koiviston kartassa nimenä on jopa Suokka, joka on painovirhe.

Soukansaaren maastokartta (Maanmittaushallitus 1936) >

Soukansaari eli Soukka ja Vasikkasaari

Soukan kylä sijaitsi aivan Piisaaren eteläpäässä, Koiviston kauppalaa vastapäätä Koivistonsalmen toisella puolella. Piisaarta nimitettiin aiemmin Piissaareksi ja alkujaanhan saaren nimi on ollut Piispansaari. Soukassa oli 1930-luvulla yhteensä 10 taloa ja 52 asukasta. Kuudessa talossa asui Soukka-niminen perhe. Nykyisin Soukansaaressa ei ole asutusta eikä talojakaan. Piisaaren länsipuolella sijaitseva luonnonkaunis ja kasvistoltaan huomattavan runsaslajinen Vasikkasaari kuului vanhastaan Soukan kylän asukkaiden hallintaan. Saaren rauhoittamista luonnonsuojelualueeksi esitettiin jo 1920-luvulla, mutta vasta vuonna 1934 saari pakkolunastettiin luonnonsuojelutarkoituksiin ja annettiin Metsäntutkimuslaitoksen hallintaan.

Lisätietoa Koiviston kylistä saa mm. Koivisto-Seuran nettisivuilta: https://www.koivistolaiset.net/contact

Nykyisin kaikki Koiviston (Venäjän Primorsk) edustalla olevat saaret on sisällytetty Ramsarin sopimuksen mukaisiin kansainvälisesti tärkeisiin suojeltaviin kosteikkoalueisiin. Tarkempaa tietoa tästä saa esim.:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Koiviston_saaret

 

Matkalaisia Soukansaaressa Hailahden rannalla vuonna 1998.